Трима души са загинали, а десетки са били ранени в американския град Мендън, щата Мисури, след като пътнически влак, пътуващ от Лос Анджелис за Чикаго, се е ударил в пикап и е дерайлирал в отдалечен район на щата в понеделник, съобщиха местните медии.

Двама от загиналите са се намирали във влака Southwest Chief 4, а един - в пикапа, заяви говорителят на пътната полиция на щата Мисури ефрейтор Джъстин Дън. Не е ясно колко точно души са пострадали, каза патрулът, но болниците съобщиха, че са приели повече от 40 пациенти от катастрофата и очакват още.

Най-малко осем медицински хеликоптера са се отзовали от целия щат, каза Мат Дауърти, директор по бизнес развитието на организацията спасяване и оказване на въздушна медицинска помощ "Лайффлайт Игъл", пред в. "Канзас Сити Стар". Дауърти зяви, че доколкото му е известно има много ранени и някои хора са в критично състояние.

Позовавайки се на служител на превозващата компания "Амтрак", Си Ен Ен съобщи, че най-малко 50 души са ранени, а няколко души са загинали. Съобщението не беше потвърдено.

Катастрофата се случи ден след като влак на "Амтрак" в Калифорния се сблъска с автомобил на необезопасен прелез на селски черен път, при което загинаха трима души, а най-малко двама бяха ранени.

Влакът Southwest Chief е превозвал около 243 пътници и 12 души персонал, когато се е сблъскал с камиона в Мендън в 13,42 ч., заяви говорителката на "Амтрак" Кимбърли Уудс.

Постове в социалните медии от мястото на инцидента в Мисури показаха няколко обърнати вагона. От щатската пътна полиция съобщиха, че са дерайлирали осем вагона.

Сред пътниците във влака е имало ученици от гимназията "Плезънт Ридж" в Ийстън, Канзас, които са отивали на конференция на Бъдещите бизнес лидери на Америка в Чикаго, съобщи за "Канзас Сити Стар" директорът на училището Тим Бейнг.

Пътуването с влака Southwest Chief от Лос Анджелис до Чикаго отнема около два дни.

Мендън, с население от около 160 души, се намира на около 84 мили североизточно от Канзас Сити.