Началникът на канцеларията на Белия дом Джон Кели (в средата на снимката) ще напусне поста си в края на годината, съобщи вчера пред репортери американският президент Доналд Тръмп, цитиран от ДПА.

Името на неговия приемник ще бъде обявено до ден-два, каза Тръмп.

Според американски медии това може да бъде Ник Ейърс, 36-годишният началник на канцеларията на вицепрезидента Майк Пенс. През последните дни имаше спекулации, че Кели ще подаде оставка заради влошаване на отношенията с Тръмп.

"Джон Кели ще напусне, не знам дали мога да кажа "пенсионира". Но той е страхотен човек", каза президентът.

Бившият министър на вътрешната сигурност Кели бе натоварен със задачата да внесе ред в Белия дом, когато пое поста от Райнс Прибъс.

В излязлата неотдавна книга на американския журналист Боб Удуърд "Страх: Тръмп в Белия дом" Кели е цитиран да нарича Тръмп "идиот".

"Безсмислено е да опитвам да го убедя в каквото и да било. Той е излязъл от релси. Живеем в лудост. Не зная изобщо защо сме тук. Това е най-лошата работа, която съм имал", е цитиран да казва Кели.

Той отрече да е правил подобни коментари, но слуховете, че отношенията между двамата се влошават, продължиха, отбеляза ДПА.

Това е втората голяма промяна в администрацията, която Тръмп прави след междинните избори на 6 ноември, след като министърът на правосъдието Джеф Сешънс подаде оставка миналия месец по искане на Тръмп.