Един на всеки петима европейци е изложен на шумово замърсяване - проблем, който се очаква да нарасне през следващите години поради засиления пътен трафик и урбанизацията, съобщават ДПА и Франс прес, позовавайки се на доклад на Европейската агенция за околна среда (ЕАОС).

Според авторите му около 113 милиона души, например, са засегнати от дългосрочни нива на шум от трафика.

Бързите темпове на урбанизация означават, че все повече хора са били изложени на високи нива на шум, въпреки усилията за регулирането им.

Броят на хората, изложени на високи нива на шум, е бил стабилен главно между 2012 и 2017 г. Това означава, че няма вероятност Европа да намали шумовото замърсяване през 2020 г. до нива, препоръчани от Световната здравна организация (СЗО).

Пътният трафик е посочен като основен източник на шумово замърсяване в Европа, следван от железопътния трафик, авиацията и промишлеността. Железопътният шум засяга около 22 милиона души, докато 4 милиона души са изложени на високи нива на авиационен шум.

Излагането на шумово замърсяване е свързано с няколко здравословни проблема, сред които сърдечносъдови заболявания и дори преждевременна смърт. Дългосрочното излагане на шум от заобикалящата среда причинява около 12 000 преждевременни смъртни случая всяка година в европейския регион, се посочва в доклада.

Други проблеми са нарушенията в съня, засягащи над 6 милиона души. При децата, изложени на силен шум в училище, се наблюдава влошена способност за четене.

Мерките за намаляване на нивата на шума в градовете включват подмяна на по-стари пътни настилки, по-добро регулиране на трафика и въвеждане на ограничения на скоростта до 30 километра в час.

Друго средство за намаляване на шума от трафика е окуражаването на хората да се придвижват пеша, с велосипед или с електрически превозни средства.