Оцелелите от COVID-19 са изложени на по-голям риск от развитие на психични заболявания, споделят британските психиатри, след провеждането на мащабно проучване. Според изследването 20% от заразените с коронавирус са диагностицирани с психиатрично разстройство в рамките на 90 дни от заразяването, съобщава "Ройтерс".

Тревожността, депресията и безсънието са най-често срещани сред оздравелите пациенти с COVID-19 в проучването. Изследователите обаче откриват и значително завишени нива на деменция.

"Хората се притесняват, че оцелелите от COVID-19 ще бъдат изложени на по-голям риск от проблеми с психичното здраве, а изследването показва, е това е доста вероятно", заявява Пол Харисън, професор по психиатрия в британския Оксфордски университет.

Лекарите и учените по целия свят трябва спешно да разследват причините и да идентифицират нови лечения за психични заболявания след COVID-19, допълва Харисън.

Изследването, публикувано в списанието The Lancet Psychiatry, анализира електронни здравни досиета на 69 милиона души в САЩ, включително над 62 000 пациента с COVID-19.

Резултатите му сочат, че всеки пети, който е преживял битката с коронавируса, страда от безсъние, депресия, тревожност или има друго тежко психично състояние.

Специалистите по психично здраве, които не са пряко ангажирани с изследването, казват, че неговите открития допринасят за нарастващите доказателства, че COVID-19 може да повлияе на мозъка и ума, увеличавайки риска от редица психични заболявания.

За това свидетелства големият брой хора, развили деменция, след като са изкарали вируса.

"COVID-19 засяга централната нервна система и следователно може директно да увеличи последващите нарушения. Но това изследване потвърждава, че това не е цялата история и че този риск се увеличава от предишно влошено здраве", казва Саймън Уесли, професор по психиатрия в Кралски колеж в Лондон.

"По-високите предпоставки към развитие на душевни разстройства вероятно се дължи на комбинация от психологически стресови фактори, свързани с тази конкретна пандемия, и физическите последици от болестта", допълва Майкъл Блумфийлд, консултант психиатър в Университетския колеж в Лондон.