Таблоидът "Сън" на Рупърт Мърдок пише в редакционна статия на първа страница днес, че министър-председателят Тереза Мей трябва днес да обяви, че ще подаде оставка, щом сделката й за Брекзит бъде одобрена и Великобритания напусне Европейския съюз, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Времето изтече, Тереза", пише "Сън" и добавя, че единственият шанс на Мей да издейства одобрение на сделката й от парламента е да обяви дата за оттеглянето си.

Какво е казала Мей на поддържащите я?

Британският премиер свика вчера на спешна среща в правителствената резиденция Чекърс край Лондон ключови министри от своя кабинет, депутати консерватори, подкрепящи Брекзит, и други видни дейци на управляващата партия. Те пространно дискутираха стратегията на Мей и въпроса дали има достатъчна подкрепа, за да бъде отново поставен на гласуване идната седмица нейният договорен с Брюксел проект на споразумение за напускане на ЕС, съобщи Ройтерс.

Говорителят отказа да направи коментар за резултата от разговорите. По-късно обаче електронният сайт "Бъзфийд" съобщи, че депутатите привърженици на Брекзит, начело с Джейкъб Рийс-Мог и Иън Дънкан-Смит, са казали на Мей, че ако иска нейното споразумение да бъде одобрено, тя трябва да представи график за оттеглянето си от премиерския пост, за да се гарантира, че следващият етап от преговорите - вече за условията на бъдещите отношения с ЕС - ще премине под друго ръководство, предаде Ройтерс.

Мощна подкрепа за "оставане"

Петиция с искане Брекзит да бъде отменен и Великобритания да запази членството си в ЕС днес премина прага от 5 милиона събрани подписа, предаде ТАСС.

Това е петицията, събрала най-широка подкрепа, от всички, които някога са били качвани на сайта на британския парламент.

До този момент рекордът бе на петицията за втори референдум за Брекзит, която вече отдавна е затворена за подписи, но през 2016 г. събра 4,150 милиона поддръжници.

Събирането на подписи за отмяната на Брекзит започна на 20 февруари. Към 18 март присъединилите се към нея бяха едва 10 000, но към 20 март превишиха 100 000. На следващия ден поддръжниците й нараснаха лавинообразно до над 2 милиона.

Според британските разпоредби на всяка петиция, събрала над 10 000 подписа, трябва да бъде даден официален отговор от правителството, а след набиране на 100 000 подписа тя трябва да бъде разгледана от парламента. Все пак няма гаранции, че искането ще бъде удовлетворено.