Съд в Солун отсъди днес, че мерките за икономии, предвиждащи орязване на на 13-та и 14-та пенсия е била незаконна и пенсионните фондове трябва да върнат пълната им сума от 11 184 евро на 70-годишния пенсионер Одисеас Цолоянис, предаде агенция АНА-МПА, цитирана от БТА.

Първият иск, който Цолоянис подал, бил отхвърлен, защото нямал адвокат, но след като ангажирал законен защитник и внесъл втори иск, първият също бил зачетен.

Цолоянис разказа за АНА-МПА, че решил да съди пенсионните фондове, след като пенсията му била орязана от 14 плащания по 2000 евро за една година до по-малко от половината на тази сума, започвайки с отменянето на 13-та и 14-та пенсия на обща сума 4000 евро годишно.

"Сега получавам хиляда евро месечно, а допълнителната ми пенсия е намалена от 562 евро (на месец) на 130 евро", казва Цолоянис.

Освен компенсацията от двата пенсионни фонда, които е съдил, пенсионерът ще получи и 100 евро за морални щети за периода от 1 януари 2013 до 23 юли 2015 г.

Цолоянис призова и другите пенсионери да подадат искове срещу осигурителните фондове, като изтъкна, че съдилищата ще бъдат принудени да отсъдят в тяхна полза, тъй като неговият случай ще служи като прецедент.

Единият от фондовете заяви, че ще обжалва присъдата.