Гражданската война в Сирия е към края си, но битката за откритите наскоро огромни залежи от природен газ в Източното Средиземноморие едва сега започва, пише турският вестник "Йени Шафак". Според медията, присъствието на мощни военни флотилии на Русия и САЩ има и друг смисъл, освен съдействие за определени страни в сирийския конфликт.

Според експерти, това е третото по обем находище на природен газ в света. А това е апетитно парче както за енергийни компании от целия свят, така и за големите и силни държави, разполагащи с мощни военно-морски сили. Назряват събития, които вероятно ще променят сериозно картата на енергийните доставки за Европа-най-големият и платежоспособен пазар в близост до находището.

На 28 септември Exxon Mobil започва да проучва района и да сондира за природен газ и петрол. Същото планират да направят Total, Shell, Eni, Qatargas, Noble Enerji, Kogas.

Енергийните ресурси водят в района и военна сила. Франция вече се разбра с Кипър да използва въздушна и морска база в южната част на острова. САЩ също претендират за своя военно-морска база в Кипър и вероятно скоро ще я получат. Великобритания има две военни бази на острова, а пристанището в лимасол се използва заедно от Русия и САЩ, въпреки противопоставянето им в Сирия.

Турция разполага с голям военноморски флот в региона и тя не крие ,че той ще бъде използват, за да не допусне нарушаване на правата на страната да добива природен газ и петрол. Като цяло военното присъствие в района продължава да се увеличава.

Причината е една- третото по величина находище на природен газ в света и намеренията на всички големи играчи да участват в експлоатацията му. Засега проучват, но добиването на петрол и природен газ от находището е въпрос на няколко години. И никой не смята да отстъпва от възможността да продава природен газ в Европа-най-големият и платежоспособен пазар наблизо. Това означава много пари и то за дълъг период от време, а такъв бизнес не е за изпускане.