Армейски части са изпратени на границите на Сърбия и по улиците на Белград в рамките на обявеното в страната извънредно положение заради новия коронавирус, предаде Асошиейтед прес.

Министерството на отбраната съобщи днес, че войници ще пазят болниците, в които се лекуват пациенти с Ковид-19, както и граничните пунктове, летищата и гарите, където се очакват по-големи струпвания на хора.

Сърбия затвори границите си за чужденци и наложи самоизолация на сръбските граждани, връщащи се от чужбина, до 28 дни в зависимост от страната, където са били. Мерките включват доброволна изолация за всички граждани, освен за пазаруване в магазини и аптеки и за разхождане на домашни любимци. На хората над 70-годишна възраст е препоръчано да не напускат домовете си до второ нареждане.

Премиерът Ана Бърнабич заяви, че ако хората продължат да пренебрегват нарежданията за самоизолация, както е било забелязано днес, правителството ще въведе полицейски час.

"Напълно ще забраним движението, ако хората не спазват препоръките. Не ни принуждавайте да въвеждаме полицейски и военни патрули", заяви Бърнабич, цитирана от ТАСС.

Агенцията отбелязва, че независимо от въведеното вчера извънредно положение в Белград тази сутрин е имало задръствания на коли по улиците, а много хора, както обикновено, са продължавали обичайните си занимания.

"Погледнете, пълни кафенета с млади хора, всички отиват нанякъде, не разбирам къде може да ходят, ако са им казали да не излизат. Маса възрастни хора има в магазините, ще се наложи да забраним на хората над 65 години да излизат на улицата. Хора, същото беше в Италия, там умряха две хиляди и сега всички си седят вкъщи. Трябват ли ни две хиляди смъртни случая, за да започнем да изпълняваме препоръките?", попита премиерът.

В Сърбия има 55 заразени с коронавирус