Пожарникари били извикани да се справят с пожар край базата "Евангелос Флоракис" в 4,24 ч. местно време тази нощ, съобщи общественото радио в Кипър, цитирано от БНР.

Експлозиите избухнали в 5,50 ч., след като огънят излязъл извън контрол. Общо 11 души, сред които 5 пожарникари, 4 членове на Националната гвардия и двама моряка са загинали при взривовете, съобщи кипърската информационна агенция, но според държавната телевизия жертвите са 12.
Здравният министър Христос Пасалидис каза, че трима души се оперират по спешност, след като са пострадали при експлозиите. Други 35 до 40 души имат малки наранявания.

Началникът на Националната гвардия Петрос Цаликлидис съобщи, че взривовете са избухнали в контейнери с ирански амуниции, конфискувани през 2009 г. от кораба "Мончегорск", плаващ под кипърски флаг. Имало е 98 контейнера с барут. Два от тях са се подпалили и е избухнала огромна експлозия, заяви говорител на полицията пред кипърската информационна агенция.

Председателят на парламента Янакис Омиру, който е бивш министър на отбраната, посети мястото на инцидента и каза, че експлозията е била толкова масивна, че целият оръжеен склад е унищожен без следа.
Президентът Димитрис Христофиас също посети пострадалата военна база преди да се отправи към извънредна среща на кабинета.

Няколко часа след взривовете все още бушуват четири пожара в централата, съобщи Франс прес.
Селцето Мари, източно от военната база, е опустошено от експлозиите и на всеки дом има нанесени щети. Всеки прозорец на сграда в близкото рибарско село Зиги е изпочупен. Полицията не позволи на журналисти да стигнат до селцето, нито до самата база.

Основната автомагистрала в Кипър, която свързва столицата Никозия с втория по големина град на острова - Лимасол, минава на по-малко от километър край централата, а шофьори, пътували по нея по време на взрива, съобщиха, че е имало отломки, прехвърчащи във въздуха. Държавната телевизия показа кадри с повредени превозни средства, изкривени пътни знаци и развалини.

Електроцентралата във Василико е извън строя, което причини спиране на тока на много места в Кипър, съобщи Франс прес, цитирана от БНР.
Принудителното прекъсване на електричеството вероятно ще се наложи да продължи с месеци.
Електричеството в основното международно летище в Ларнака беше възстановено преди обяд, след като прекъсването причини забавяне на полети. Самият курортен град Ларнака обаче, както и повечето места в южната част на острова, продължават да са без ток.

Властите призоваха кипърци да намалят потреблението на електричество, защото енергията, необходима за климатици през лятото, е много по-голяма от мощността на двете кипърски електроцентрали, които все още работят.

Министърът на отбраната на Кипър Костас Папакостас подаде оставка заради катастрофалмните взривове. Оставката му е била приета от президента Димитрис Христофиас, съобщиха частните телевизионни канали "Сигма" и "Мега".
Президентът е приел оставката и на командира на Националната гвардия на кипърските гърци, Петрос Цаликидис.
Папакостас е член на комунистическата партия АКЕЛ, на която Христофиас беше начело дълги години преди да бъде избран за президент през 2008 г.

Базата "Евангелос Флоракис" е кръстена на военен командир, загинал в катастрофа на хеликоптер точно преди девет години на 10 юли.