Това съобщи днес министерството на отбраната в Кабул, цитирано от АФП, предаде БГНЕС.

При инцидента на 20 януари Абдул Сабор ненадейно открил огън по военни, когато приключвали спортна тренировка в базата си "Гуан" и били невъоръжени и без бронежилетки. Освен четиримата убити, 16 военнослужещи бяха ранени.
По информация на Би Би Си афганистанецът е произвел повече от сто изстрела срещу френските военни и българина.

21-годишният Сабор беше осъден от военен съд в затвора в град Пул-и-Шарки, близо до Кабул. Датата на екзекуцията не се съобщава. Очаква се той да обжалва присъдата, тъй като имал психични проблеми.

34-годишният сержант Свилен Симеонов е бил от 10 години на служба в Чуждестранния легион, бил е сапьор. Награждаван е със сребърен медал на Чуждестранния легион за национална отбрана, паметен медал на НАТО „ИСАФ”, медал за мисията в Кот д'Ивоар и с други отличия.

Дни след инцидента, при който загина, Симеонов е трябвало да се прибере в България при съпругата и 3-годишния си син.

Заради кървавия инцидент в Каписа тогавашният президент на Франция Никола Саркози взе решение да се ускори изтеглянето на френския контингент от Афганистан.

Според местните власти, при постъпването си на служба в армията подсъдимият е фалшифицирал документи и е дал подкуп. Заради този случай Международни сили за поддържане на сигурността в Афганистан усложниха процеса на прием в армията и въведоха биометрични тестове.