29 часа изминали откакто тя скочи във водата от яхт-клуба ”Марина Хемингуей” западно от Хавана в неделя. Найад повръщала, когато се качила на катера, който я съпровожда, съобщи CNN. Вчера пък получила болки в рамото и пристъпи на астма.

По пътя към Флорида плувкинята тръгна с екип от 45 души  - лекари, специалисти по хранене и навигация. На всеки 45 минути бе планирано да прави 20-секундни почивки, за да приема течности, а на всеки час и половина да си почива по две минути, през които да хапва хляб или лъжица фъстъчено масло.

Тя бе защитавана от специален щит, генериращ слаби електрически импулси, монтиран на съпровождащия я катер, които отблъскват опасните обитатели на морските дълбини, но не им причиняват вреда.

Няколко месеца отнеха на американката да получи разрешение за опита си от кубинските и американските власти.

За първи път Найад пробва да преплува Флоридския проток през 1978 г., но е принудена да се откаже след 40 часа във водата заради силна буря.
През 1997 г. разстоянието между Куба и Флорида беше преодоляно от 22-годишната австралийка Сюзън Маруни, която обаче плуваше в специална клетка за защита от акули.

За да се справи сега американката плуваше по 12 часа всеки ден в продължение на 2 години.