Великобритания е в "свободно падане" заради Брекзит, заяви Никълъс Соумс, внукът на Чърчил, цитиран от Ройтерс.

Във вторник британският премиер Борис Джонсън изключи 21 депутати, сред които и Соумс, от Консервативната партия и им забрани да се явят като нейни кандидати на следващите парламентарни избори, след като те гласуваха срещу правителството, за да постигнат отлагане на излизането на страната от Европейския съюз.

71-годишният Соумс, който е член на Камарата на общините от 1983 г., каза, че Брекзит е опетнил имиджа на Великобритания.

"Това, което ме безпокои, е, че акциите на Великобритания в света са в свободно падане, и аз се страхувам, че нашата позиция в световните дела ще отслабне много заради (излизането от ЕС). Това е предизвикващият най-голямо разделение въпрос през моя живот", заяви внукът на Чърчил пред Би Би Си.

В емоционална реч в парламента, Соумс каза, че винаги е подкрепял Брекзит след референдума от 2016 г. и че за разлика от Джонсън и други министри от кабинета и трите пъти е гласувал в подкрепа на отхвърленото от парламента споразумение за развода, договорено от предишния премиер Тереза Мей.

Снощи Камарата на общините одобри окончателно законопроект за отлагане на Брекзит с три месеца до 31 януари догодина. Веднага след това министър-председателят поиска предсрочни избори на 15 октомври. Камарата на общините отхвърли неговото предложение, до голяма степен заради нареждането на Корбин депутатите лейбъристи да се въздържат при гласуването.

Лейбъристкият лидер заяви, че искането на премиера съдържа "отровата на (Брекзит) без сделка". "Нека законът (за отлагане на Брекзит до края на януари) бъде приет и получи одобрението на кралицата, и тогава ще подкрепим (произвеждането на) избори", допълни Корбин.

Британският премиер Борис Джонсън му се присмя, след като парламентът отхвърли искането му за предсрочни избори.

"За първи път в историята опозицията гласува, за да покаже доверие в правителството на Нейно Величество", каза Джонсън в кратко изявление. "Мога само да размишлявам какви са причините, които стоят зад колебанието (на Корбин), но очевидният извод е, че той не мисли, че ще спечели", допълни той.

За да влезе законът в сила, той трябва да бъде одобрен и от Камарата на лордовете - нещо, което може да стане в понеделник, отбелязва Ройтерс.

Според високопоставен депутат лейбърист, цитиран от Би Би Си, Корбин е казал, че няма да позволи предсрочни избори преди 31 октомври - датата, на която Джонсън иска Великобритания да излезе от Европейския съюз, със или без сделка.