Франция се отказва от планираните облекчения на рестрикциите, въведени заради коронавирусната пандемия и връща вечерния час, предадоха световните агенции.

Театрите, киносалоните и музеите няма да бъдат отворени на 15 декември, както беше планирано, тъй като случаите на зараза не намаляват, както се надяваха властите, заяви френският премиер Жан Кастекс.

Правителството бе обявило, че разпореждането към хората да си останат у дома, наложено в края на октомври, ще бъде отменено на 15 декември и тогава ще бъдат отворени музеите, театрите и киносалоните. Но условието за това беше случаите на зараза да паднат на около 5000 на ден. Сега обаче Франция отчита по около 11 000 случая на зараза дневно.

От 15 декември се въвежда вечерен час, като той ще е от 20 ч., а не от 21 ч. както бе планирано по-рано. Кастекс поясни, че този час ще е в сила и за 31 декември. А сутрините ще действа до 6 ч.

Вечерният час обаче няма да се прилага за Бъдни вечер.

Междувременно в Германия стават все повече исканията за пълен локдаун след Коледа, след като ограничителните мерки, наложени в момента, не дават резултат. 

Министър-председателят на Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет пледира за "истински локдаун от началото на следващата година". Това е необходимо, "за да имаме перспектива за повече нормалност през 2021-а", каза Лашет пред агенция ДПА. Сходно мнение изрази и федералният министър на здравеопазването Йенс Шпан. "Не виждам по-подходящ момент за въвеждането на по-нататъшно ограничаване на контактите."