От 4 юни всички български граждани, пътуващи от България, могат да влизат в Нидерландия без предварително PCR тестване за COVID-19. Отпада изискването и за 10-дневно карантиниране след пристигане в страната, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Новите по-леки условия са в съответствие със заложената цветова класификация, според която страната ни вече попада в "жълта" категория по отношение на епидемиологичния риск. Тестовите и карантинни изисквания остават за пристигащите в Нидерландия от високорискови държави с "оранжев" и с "червен" код.

Няколко дни по-рано, холандското правителство въведе промяна и в изискванията за тестване на транзитно преминаващите пътници, посочват от МВнР.

Съгласно новите правила задължителното тестване на транзитно преминаващите пътници през летище Schiphol в Амстердам отпада, независимо от цветовата класификация на страната, от която пристигат. Всички, които се прекачват на летището, са освободени от изискването и не е необходимо да представят отрицателен тест. Условието е трансферните пътници да престояват на летището не повече от 24 часа, без да напускат определената за това зона. Правилото се прилага за полети на KLM Royal Dutch Airlines, както и за трансфери на други превозвачи през Schiphol, се посочва в съобщението.

Влизаме във Франция с негативен Covid тест или с ваксинационен сертификат

Считано от 9 юни, българските граждани ще бъдат допускани във Франция, ако предоставят негативен PCR тест или антигенен тест, направен до 72 часа преди отпътуването, или сертификат за завършена ваксинационна схема, съобщиха още от МВнР.

По информация на посолството ни в Париж за завършена ваксинационна схема се смята:

- изминали две седмици след втората доза на ваксината на Pfizer, Moderna, AstraZeneca;

- изминали четири седмици след ваксината с една доза - Johnson & Johnson;

- изминали две седмици след поставена единствена доза на ваксина при лицата, които са преболедували Covid-19.

Промените в режима на влизане във Франция от България стават възможни, след като страната ни е включена сред държавите, определени като "зелена" зона в зависимост от ситуацията с разпространението на коронавируса. Гражданите, които влизат във Франция от страни "зелена" зона, не е необходимо да посочват мотиви за пътуването към или от Франция.