Властите в Аризона потвърдиха победа на демократа Джо Байдън на американските президентски избори в този щат. Щатският секретар Кейти Хобс (от Демократическата партия) и губернаторът републиканец Дъг Дюси заявиха, че гарантират за това, че изборите са били честни, , предадоха Асошиейтед прес и ДПА, цитирани от БТА.

"Тук, в Аризона, правим изборите добре. Системата е силна", заяви Дюси.

Байдън спечели в Аризона с преднина от 0,3 процента пред президента Доналд Тръмп. Става дума за разлика от около 10 500 гласа. Той е вторият демократ, спечелил президентската надпревара в Аризона през последните 70 години.

Потвърждаването на резултатите както от президентските избори, така и от частичните избори, означава също, че демократът Марк Кели, който спечели надпреварата в Аризона за място в Сената, ще може да заеме мястото си в горната камара на американския Конгрес. Републиканците вече ще разполагат с 52 сенатори, а демократите - с 48.

Междувременно изборните власти на щата Джорджия започнаха разследвания на опитите на прогресивни организации да вписват нови избиратели преди изборите през януари, които ще определят кой ще контролира Сената на САЩ, предаде Ройтерс.

Щатският секретар Брад Рафенспъргър каза, че ще бъдат разследвани организации като "Америка гласува" и "Вот напред". По думите му те насърчават хора, живеещи извън Джорджия, да се регистрират да гласуват в щата.

Тези организации "носят отговорност да не насърчават незаконното гласуване. Ако сторят това, ще бъдат държани отговорни", категоричен бе републиканецът Рафенспъргър.

Джорджия се подготвя за частични избори за Сенат, които ще определят коя партия ще контролира горната камара на американския Конгрес през следващите две години. Изходът от изборите ще даде отговор на въпроса дали избраният за президент на САЩ Джо Байдън от Демократическата партия ще успее да прокара в Конгреса своите законодателни инициативи.

Брад Рафенспъргър заяви също, че неговата служба води разследвания във връзка с обвиненията в нередности на американските президентски избори.

Президентът Доналд Тръмп неведнъж заяви, че е загубил на изборите в резултат на широкомащабни измами, но не представи доказателства за това, отбелязва Ройтерс.