Общинските власти на град Ню Йорк ще прекратят договорите си с Организацията "Тръмп", които носят на тази компания по 17 милиона долара годишен приход, съобщи кметът Бил де Блазио, цитиран от Ройтерс и Асошиейтед прес.

Организацията "Тръмп" има сключени договори за управляване на две ледени пързалки и въртележка в Сентрал парк, както и игрище за голф в Бронкс.

Де Блазио обвини Тръмп, че е подстрекавал тълпата, която щурмува Капитолия миналата седмица.

"Подстрекаването към бунт срещу правителството на САЩ очевидно е престъпна дейност. Затова община Ню Йорк повече няма да работи с Организацията "Тръмп", заяви кметът.

Междувременно в Камарата на представителите на САЩ започнаха дебати по процедура за втори импийчмънт на президента. Този път той е обвинен в подстрекаване към бунт, като е насърчил щурма на Капитолия, в който имаше пет жертви.

Очаква се гласуването на обвинителния акт да се състои около 15 ч. местно време (20 ч. по Гринуич). Изходът му не подлежи на съмнение, тъй като в долната камара на Конгреса мнозинство имат демократите.

С този вот официално ще започне процедурата за импийчмънт на Тръмп и той ще стане първият президент в историята на САЩ, срещу когото такава процедура се задейства два пъти.

И.д. главният прокурор на САЩ предупреди потенциални метежници

Междувременно изпълняващият длъжността главен прокурор на САЩ Джефри Роузън предупреди потенциални вътрешни терористи срещу бъдещи атаки, докато избраният за президент Джо Байдън се готви да встъпи в длъжност, предаде Ройтерс.

Във видео, разпространено миналата нощ, Роузън призовава хората да подават сигнали за потенциални атаки и други заплахи преди церемонията по встъпване в длъжност на Байдън на 20 януари. Повод за предупреждението беше нападението миналата седмица на метежници, подкрепящи сегашния държавен глава Доналд Тръмп срещу сградата на американския Конгрес.

Искам да изпратя ясно послание до всеки, който обмисля насилие, заплахи за насилие или друго престъпно поведение, че ние няма да толерираме никакви опити за нарушаване на мирното предаване на властта, включително опити за силово окупиране на правителствени сгради, каза Роузън.

Няма да има извинения за насилие, вандализъм или каквато и да било форма на беззаконие, предупреди главният прокурор.

Във Вашингтон са изпратени 15 000 членове на Националната гвардия. Те трябва да осигурят реда в града преди церемонията по встъпването в длъжност на Байдън. В района около Капитолия се поставят нови заграждания и се прилагат други мерки за сигурност.

Предупреждението на Роузън беше публикувано онлайн часове, след като федерални прокурори дадоха първата си пресконференция. Това стана почти седмица след нападението на Конгреса от 6 януари, в което загинаха петима души, а конгресмени трябваше да търсят къде да се скрият вътре в сградата. Започнало е разследване на над 170 души, участвали в щурма на сградата на Капитолия. Прокуратурата смята да обвини някои от най-сериозните нарушители в нападение и противодържавен заговор.

Бившият директор на ФБР Анди Маккейб каза, че не е ясно защо на Роузън и други високопоставени представители е било нужно толкова много време, за да изразят публично становище и защо видеопосланието на Роузън е било публикувано през нощта. Според Маккейб това поражда въпроси за това как правоприлагащите органи са отговорили на нападението на тълпата на 6 януари, която бе съставена основно от бели, в сравнение с реакцията на много по-расово многообразните протести на движението "Животът на чернокожите има значение" от през миналото лято