На среща с руския президент Владимир Путин в Санкт Петербург днес генералният секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова благодари на Русия за нейните инициативи в областта на опазването на културното наследство в света и пресичането на незаконната търговия с културни ценности, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Ние виждаме, как тези въпроси сега излизат на преден план. Вие сам говорихте за това колко важно е културното наследство, как то трябва да бъде опазвано, особено в зоните на конфликти, където сме свидетели на разрушаване - в Сирия, в Ирак и на други места, където екстремистите рушат и се опитват още повече да разрушат общото наследство на човечеството", каза Бокова.

"Екстремистите се боят от културата, защото тя носи в себе си ценностите на търпимостта и взаимното разбирателството, подкопаващи тяхната идеология на ненавистта. Затова те се стремят да унищожат не само човешките животи и души, но също и паметта и културата", посочи тя.

"Аз съм ви особено благодарна за инициативата на Русия да внесе резолюция 2199 в Съвета за сигурност, която ние с Вас обсъждахме още преди внасянето й, и Вие включихте в нея тази важна проблематика за съхраняването на наследството и необходимостта от пресичането на незаконния трафик на културни ценности, от който после се финансира същият този екстремизъм", добави генералният секретар на ЮНЕСКО, обръщайки се към Путин.

Ирина Бокова отбеляза също така сътрудничеството на ЮНЕСКО с Русия в сферата на образованието и науката.

Срещата на двамата се състоя в рамките на провеждащия се в Санкт Петербург Четвърти международен културен форум.

Говорейки на него, руският президент подчерта: "Ние ценим големия принос на ЮНЕСКО в изпълнението на инициираната от Русия резолюция на Съвета за сигурност на ООН, в която бе записана забраната за търговията с древни паметници и културни ценности".

Според Путин "особено следва да отбележим и стремежа на ЮНЕСКО да превърне културата и културното разнообразие в мощен инструмент за устойчиво развитие и по този начин да бъде реализиран приетият неотдавна от Общото събрание на ООН дневен ред в тази област до 2030 г.".

"ЮНЕСКО не само успя да извоюва признание за ролята на културния фактор в социалната, икономическата и други сфери на живота на международната общност, но и допринесе за включването на културата в девет от 17-те цели на устойчивото развитие", констатира руският президент.