Президентът на Русия Владимир Путин прие днес поканата на председателя на Държавния съвет на Куба Мигел Диас-Канел да посети карибската островна държава, предава ТАСС и БТА.

На срещата в държавната резиденция "Ново Огарьово" край Москва кубинският президент предаде на Путин "много топли поздрави от Раул Кастро".

Диас-Канел благодари за поканата да участва в тържествата догодина в руската столица "по повод 75-годишнината от Победата над фашизма" и потвърди, че ще присъства на тях.

Путин каза, че Русия винаги се е отнасяла със симпатия към "независимата позиция на Куба и нейната суверенна политика". Той отбеляза, че през 2018 г. двустранният стокообмен е нараснал с една трета и похвали Куба, че като цяло се справя с решаването на икономическите и социалните въпроси, въпреки "условията, в които се намира".

Куба е проучила предложенията на Русия за съвместни проекти и е готова да пристъпи към детайлното им обсъждане, каза Мигел Диас-Канел на срещата си с руския премиер Дмитрий Медведев.

По думите на кубинския лидер целта на настоящото му посещение в Русия е свързана с новите идеи и насоки за съвместна работа, изложени от Медведев по време на визитата му по-рано този месец в Куба.