Във вчерашния си продължил повече от час телефонен разговор президентите на САЩ и Русия също така се съгласиха да проучат начини за сътрудничество в борбата с екстремистки групировки като "Ислямска държава", се казва в изявление на Белия дом, цитирано от Ройтерс и БТА.

Освен това двамата лидери обсъдиха как да се постигне мир в Украйна, както и нуждата да се поддържа натискът върху Северна Корея, за да бъде прекратена нейната ядрена програма, заяви Белият дом.

Преди да замине от Белия дом за Флорида, за да празнува Деня на благодарността, Тръмп определи разговора като "прекрасен".

Изтъквайки продължителността му, американският президент заяви, че той и Путин са говорили "много категорично за постигането на мир в Сирия" и "много категорично за Северна Корея", предаде Асошиейтед прес.

Ръководителите на външнополитическите ведомства на Русия и САЩ Сергей Лавров и Рекс Тикърсън на свой ред обсъдиха в телефонен разговор ситуацията в Сирия и Донбас, както и перспективите за взаимодействие между страните им за решаването на ключови проблеми от международния дневен ред,  съобщи руското министерство на външните работи, цитирано от ТАСС.

Разговорите между президентите и външните министри на двете страни идват два дни след срещата между Путин и сирийския президент Башар Асад в Сочи и в навечерието на днешните разговори за Сирия на най-високо ниво между Русия, Турция и Иран.

Руският президент Владимир Путин обсъди ситуацията в Близкия изток и с израелския премиер Бенямин Нетаняху "преди всичко във връзка със заключителния етап на борбата с международния тероризъм в Сирия". Това съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС. Разговорът се е състоял по инициатива на израелската страна.

"Владимир Путин информира за резултатите от разговорите си с Башар Асад, както и за целите на днешната тристранна среща на върха в Сочи.

Във връзка с това беше отбелязана важността на работата по организиране на (общосирийския) Конгрес за национален диалог, който трябва да даде допълнителен импулс на междусирийския диалог - и, наред с астанинския формат, да съдейства за работата, която върви под егидата на ООН в Женева", се казва в съобщението.

Обсъдени са и практически въпроси, свързани със ситуацията в южната зона за деескалация в Сирия.

И от двете страни беше изразена заинтересованост да засилят взаимоизгодното сътрудничество в различни области, включително контактите по линия на специалните служби.