"Преди два часа министърът на отбраната /Сергей Шойгу/ докладва, че операциите на източния и на западния бряг на Ефрат са завършили с пълен разгром на терористите", каза пред журналисти държавният глава, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Разбира се, на места все още може да има отделни огнища на съпротива, но като цяло бойната работа на този етап и на тази територия приключи. Приключи, повтарям, с победа и пълен разгром на терористите", подчерта Путин.

Президентът заяви, че оттук нататък участници в урегулирането на ситуацията в Сирия, сирийското правителство, страните в района и ООН, трябва заедно да преминат към следващия етап.

Това ще рече политически процес, начало на политическия процес, създаване и провеждане - както се договорихме на тристранната среща в Сочи президентите на Русия, Иран и Турция - на Конгрес на народите на Сирия, каза Путин.

След това, според него, трябва да се пристъпи към изработването на нова конституция, а после - в зависимост от развитието на процеса - и към избори за президент и парламент.

Това е внушителна и продължителна работа. Като начало обаче трябва да се направят първите крачки: да се укрепи постигнатото сега положение и зоните за деескалация, да се прекратят окончателно кръвопролитията на сирийска територия и да се премине към процес на мирно политическо уреждане, изтъкна Путин.