Руският президент Владимир Путин се похвали, че Русия е разработила уникални нападателни оръжия, но не с намерение да започне война с някого, а за да поддържа "стратегически баланс" и "стратегическа стабилност" в света, предаде Асошиейтед прес.

"Няма да воюваме с никого. Ще създадем условия никой да не иска да се бие срещу нас", каза той в поредна част от интервюто си за държавната руска агенция ТАСС, публикувана днес.

Тричасовото интервю бележи 20-годишнината от идването на Путин на власт и се разделя на 20 части, които ще бъдат публикувани в продължение на няколко седмици. Всяка част е посветена на отделен проблем. В публикуваните досега части той вече говори за неотдавнашните промени в правителството, за Украйна, за масовите протести в Москва миналото лято и за използването на модерните технологии.

Русия създаде "нападателни оръжейни системи, каквито светът не е виждал" и които принуждават САЩ да се опитват да ни догонят, казва руският лидер пред ТАСС. Той даде за пример новите "хиперзвукови нападателни системи" - оръжие, което може да лети 27 пъти по-бързо от скоростта на звука и което влезе на въоръжение в края на м.г. Президентът добави, че за последните 20 г. делът на модерните оръжия в руските въоръжени сили е нараснал от 6 на 70 процента.

С новите оръжейни системи Кремъл получи възможността "да поддържа стратегическата стабилност и стратегическия баланс", които САЩ се опитаха да нарушат с техните системи за противоракетна отбрана, подчерта Путин. "Това е от ключово значение не само за нас, а за глобалната сигурност", добави той.