Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин е изразил готовност да се срещне лично с лидера на Северна Корея Ким Чен-ун. Това се казва в телеграма, изпратена от лидера на Кремъл до Пхенян по повод годишнината от освобождаването на Корея (15 август), предава TACC, като се позовава на информационната агенция ЦТАК.

"По случай националния празник на Северна Корея, Деня на освобождението, Ви отправям искрени поздрави. Русия цени високо това, че във Вашата страна споменават благоговейно войниците от Червената армия, която са се борили рамо до рамо с корейските патриоти в името на свободата и независимостта на Корея", цитира севернокорейската агенция изпратената от Кремъл телеграма.

"Уверявам Ви, че за обсъждането на актуални въпроси от двустранните отношения и важни регионални теми съм готов да се срещна с Вас в близко време", се казва още в телеграмата.

Путин е заявил също, че отношенията между двете страни имат "приятелски и конструктивен характер". Той е изразил увереност, че Москва и Пхенян могат "без прекъсване да развиват взаимноизгодно сътрудничество, включително реализирането на тристранни програми, в които участват Руската федерация, Северна Корея и Южна Корея", пише още в телеграмата на Путин.

По-рано руският президент покани Ким Чен-ун да посети страната. Съгласно думите му, лидерът на Северна Корея може да пристигне в Русия за участие в Източния икономически форум, който ще се проведе през септември във Владивосток, но не се изключва възможността и за отделна визита. В началото на юли говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Москва все още не е получила окончателно потвърждение на срещата между Путин и Ким Чен-ун на форума.