В телевизионно обръщение по случай Международния ден на жената Путин подчерта, че жените изпълват света с красота и жизнена енергия, стоплят го с нежност и духовна щедрост, създават атмосфера на уют и хармония, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

Той заяви, че в грижите за семейството, децата и внуците жените нямат почивни дни и дори в днешния празничен ден имат много работа, не се щадят и успяват да свършат всичко.

"Често пъти си мислим, как успявате", каза руският президент и подчерта, че мъжете винаги ще помнят - не само на 8 март - че жените имат нужда от тяхната подкрепа и ще правят всичко възможно да има дават любов и да се грижат за тях.

В обръщението Путин, който неотдавна пя пред студенти съветска песен за Космоса. използва откъс от стихотворение на руския поет от края на 19 и началото на 20 век Константин Балмонт, озаглавено "Жена":

"Женщина — с нами, когда мы рождаемся,
Женщина — с нами в последний наш час.
Женщина — знамя, когда мы сражаемся,
Женщина — радость раскрывшихся глаз".

По този повод руски медии писаха, че Путин с това бил подкрепил дадената от собствената му администрация насока - поздравленията по случай 8 март да бъдат в "поетична форма".

Вчера вестник "Комерсант" съобщи, че администрацията е препоръчала на губернаторите да подходят творчески към поздравленията и да ги напишат например в стихове.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обаче заяви, че не знае откъде "Комерсант" е получил тази информация и отрече да е имало подобно разпореждане, пише NEWSru.com.

Руската полиция днес реши да отбележи 8 март с поредица от празнични флашмобове, в които участват кинолози, сътрудници на конната полиция, на специалните подразделения и на Главната автомобилна инспекция. В много региони полицаите подаряваха на жените цветя.

На сайта на вътрешното министерство е поместен видеозапис, на който се вижда как полицейски коли с включени сигнални лампи са се подредили на площад, изписвайки "8 март". Идеята била на пътни полицаи.

Само преди месец обаче руският президент подписа закона за декриминализиране на домашното насилие. Сега случаите на побой срещу близки роднини, когато не са рецидив, ще се третират като административни нарушения, а не като престъпления по наказателния кодекс.