2019-а година се очертава може би почти толкова динамична, колкото беше и миналата, като считам, че няма да има големи, широкомащабни военни операции. Това каза външнополитическият анализатор проф. Владимир Чуков пред БНР в коментар за Близкия Изток и дали той ще остане рана и територия на хаос.

"Излезе една неофициална статистика за 2018-а година - убити са 20 000 човека, докато предните години, тогава, когато кънтяха оръдията, имахме 100 000, 200 000, нещо от тоя сорт. /.../ Местните играчи не ги подценявайте, оказа се, че те много силно влияят на обстановката и на решенията", каза още проф. Чуков в интервю за предаването "Хоризонт за вас".

Коментирайки изказването на Тръмп - "победихме "Ислямска държава" и си тръгваме", професорът каза:

"Веднага допълваме, буквално няколко дни по-късно, във военната база в Ирак той каза "почти е победена".

Как изглежда шахматната дъска в момента и колко от нея владее всяка от големите сили с интерес в Близкия Изток:

"Поне с днешна дата ние имаме три части. 168 хиляди квадратни километра е Сирия, от която някъде около 60% плюс-минус, това е контрол на т.нар. "руска зона". Там е и Иран, там е и правителството - режимът в Дамаск. Имате Турция, която директно управлява някъде около 5%, а 4% е провинция Идлиб, която е, нека да кажем, там са бунтовниците, там е опозицията, която в огромна част е протурска. Там е и фронтът "Нусра". И има едни 30% - това са кюрдите, които всъщност ще се види тази година, 2019-а година, накъде отиват".

"2019-а година е почти толкова интересна като 2018-а година", обобщи още проф. Чуков.