Руски изтребители Су-30 ескортираха два стратегически бомбардировача B-1 Lancer на ВВС на САЩ над Черно море. Това съобщава "Интерфакс", като се позовава на Националния център за управление на отбраната (NTSUO) на Руската федерация.

По-рано беше съобщено, че стратегически бомбардировачи са летели над Черно море по време на посещението на ръководителя на Пентагона Лойд Остин в региона.

Отбелязва се, че след завоя на американския военен самолет от държавната граница на Русия изтребителите на ВВС на Русия безопасно са се върнали на летището.

Според NTSUO чужди самолети са регистрирани чрез контрол на въздушното пространство на Русия над неутралните води на Черно море.

"Полетът на руски самолети е извършен в строго съответствие с международните правила за използване на въздушното пространство. Не бяха допуснати нарушения на държавната граница на Руската федерация ", се казва в съобщението.

Американският министър на отбраната Лойд Остин е на визита в Румъния преди срещата на НАТО в Брюксел.

"Сигурността и стабилността в региона на Черно море са от национален интерес за САЩ", е заявил Остин на пресконференция с румънския си колега Николае Чука в Букурещ, предаде Аджерпрес.

По думите му "е очевидно, че регионът е уязвим към агресията на Русия и видяхме това в действията, които се случват в Източна Украйна, окупацията на части от Грузия, милитаризирането на Черно море и провокативните действия по въздух и море".

"Дестабилизиращите действия на Русия в черноморския регион отразяват амбициите й да си върне доминиращата позиция в региона и да спре създаването на една единна, свободна и мирна Европа. Регионът на Черно море е част от националния интерес на Съединените щати и ние ще останем концентрирани върху него и ще продължим да работим с нашите партньори в региона", посочил още шефът на Пентагона.

Той е обсъдил с румънския си колега Николае Чука "задълбочаването на сътрудничеството със съюзниците и партньорите в зоната на Черно море с цел обезкуражаване и отбрана срещу злонамерените дейности на Русия в региона".

"Както споменах по време на визитата си в Киев, САЩ ще продължат да предлагат помощ за укрепване на военноморския капацитет на Румъния, България, Украйна и Грузия, за да подкрепим тези усилия. Продължаваме да имаме около 1000 военни на ротационен принцип в Румъния (...), понякога участваме в учения в тази страна и възнамеряваме да продължим тези дейност", е добавил Остин.

Високопоставеният американски представител се срещна и с румънския президент Клаус Йоханис. Той е посетил и военната база "Михаил Когълничану" в окръг Констанца.

Посещението му в Румъния е част от обиколка, включваща още Грузия и Украйна, преди участието му в срещата на НАТО в Брюксел, която започва утре.