Американският вицепрезидент Майк Пенс ще замине за Турция в следващите 24 часа с надеждата да договори спиране на огъня между турските и кюрдските сили в Североизточна Сирия. Това съобщи днес високопоставен представител на САЩ, цитиран от Франс прес и БТА.

"Нашата главна цел е чрез дипломация да опитаме да постигнем спиране на огъня и да върнем ситуацията под контрол", каза пред журналисти източникът, пожелал анонимност.

С Пенс ще пътуват съветникът по националната сигурност Робърт О'Брайън и американският пратеник за Сирия Джеймс Джефри.

Съединените щати наложиха санкции на две турски министерства и на трима високопоставени турски представители заради турската офанзива в Сирия, съобщи Би Би Си. Президентът Доналд Тръмп освен това се обадил на турския си колега Реджеп Ердоган, за да поиска незабавно прекратяване на огъня в Сирия, заяви вицепрезидентът Май Пенс.

По-рано и Русия обяви, че ще бъде балансьор, за да се постигне мирна договорка и да се избегнат сблъсъци. 

Междувременно Турция каза, че ще продължи военната си операция в северната част на Сирия със или без подкрепата на международната общност и осъди "мръсната сделка" между кюрдските сили и режима в Дамаск, предаде Франс прес.

"Ще продължим да се борим с всички терористични групировки, включително с Даеш, без значение дали светът приеме да ни подкрепи, или не", каза днес директорът по комуникациите на турското президентство Фахреттин Алтун.

Той обвини кюрдските милиции Сили за защита на народа, че умишлено са обстрелвали цивилни, в това число журналисти, от турската страна на границата.

Силите на правителството на Башар Асад навлязоха някои зони, които досега бяха под контрола на кюрдите, по силата на споразумение с кюрдските власти, целящо да спре турското настъпление. Алтун нарече това "мръсна сделка".

Френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан пък поиска среща на международната коалиция срещу групировката "Ислямска държава", включително с участието на САЩ и Турция, за да бъде обсъдена на нея обстановката в Североизточна Сирия, предаде Асошиейтед прес.

В Националното събрание на Франция Льо Дриан заяви, че скоро ще посети Ирак, за да се срещне с ключови играчи в региона, включително с кюрдски лидери.

Франция все още води диалог със сирийските кюрди, които бяха важни съюзници в оглавяваната от САЩ коалиция срещу "Ислямска държава", каза той.

В отношенията между ЕС и Съединените щати "има известни проблеми", призна Льо Дриан. "Ето защо коалицията трябва да се събере на заседание", добави той.

Министърът призова САЩ и Турция да поемат отговорността си и да уведомят съюзниците си как възнамеряват да продължат да се борят с групировката "Ислямска държава".