Можем да кажем, че за малко повече от два месеца Съединените щати загубиха повече граждани от коронавируса, отколкото са загинали за 70 години по време на войните в Корея, Виетнам, Персийския залив, Афганистан и Ирак, пише журналистът Никълъс Кристоф за в. "Ню Йорк таймс".

Действителният брой на смъртните случаи от Covid-19 в Съединените щати е вече над сто хиляди. Официалните статистики не включват хиляди смъртни случаи, свързани с пандемията. Мнозина симпатизанти на президента Доналд Тръмп са на мнение, че броят на официално оповестените смъртни случаи е завишен. Самият Тръмп в публикация в "Туитър" изрази съмнение за точността на някои данни, свързани с вируса.

Тръмп е прав, че официалните статистики изглежда не отговарят на действителността, но не в посоката, в която той твърди, изтъква Кристоф.

Направихме анализ на данните, щат по щат, и стигнахме до заключението, че от пандемията вече са починали между сто и сто и десет хиляди американци, а не 83 000, както сочат официалните статистики.

Изводът е базиран на сравнение между смъртността тази пролет и тази от минали години. Някои щати като цяло не са засегнати, но в други има изключително голямо увеличение на броя на смъртните случаи, добавя журналистът.