Коронавирусът, отговорен за Covid-19, може да заразява от повърхности като банкноти, екрани на телефони и неръждаема стомана в продължение на 28 дни, показва научно изследване, съобщи Би Би Си (BBC).

Констатациите на австралийски учени показват, че SARS-Cov-2 може да оцелее много по-дълго, отколкото се смяташе досега.

Експериментът е проведен на тъмно, тъй като вече е доказано, че UV светлината убива вируса.

Предишни лабораторни проучвания установиха, че коронавирусът SARS-Cov-2 може да оцелее от два до три дни върху банкноти и стъкло и до шест дни върху пластмаса и неръждаема стомана, въпреки че резултатите варират.

Някои експерти поставят под съмнение действителната заплаха от предаване на вируса в реалния живот.

Доказано е, че вирусът се предава най-често, когато хората кашлят, кихат или говорят.

Последните изследвания на учени от Организацията за научни и индустриални изследвания на Британската общност (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation - CSIRO - австралийска правителствена агенция за научни изследвания) установиха, че вирусът е "изключително здрав", оцеляващ в продължение на 28 дни върху гладки повърхности като стъкло,  екрани на мобилни телефони, както и на банкови (пластмасови) карти и банкноти при температура от 20°C, каквато е приблизително стайната температура.

За сравнение, грипният вирус може да оцелее при същите обстоятелства в продължение на 17 дни.

"Установяването на това колко дълго вирусът наистина остава жизнеспособен на повърхности ни позволява по-точно да предскажем и смекчим разпространението му и да свършим по-добра работа за защита на нашите хора", каза изпълнителният директор на CSIRO д-р Лари Маршал.

Проф. Рон Екълс, бивш директор на Центъра за вирусни инфекции на горните дихателни пътища (Common Cold Center) в университета в Кардиф, разкритикува проучването и заяви, че предположението, че вирусът може да оцелее в продължение на 28 дни, причинява "ненужен страх в обществото".

"Вирусите се разпространяват по повърхности при кашлица и кихане и мръсни пръсти и това проучване не използва такива средства за разпространение на вируса", каза проф. Екълс.

Би Би Си припомня изказване от миналата седмица на Моника Ганди, професор по медицина в Калифорнийския университет, която заяви, че коронавирусът не се разпространява по повърхности.

"В началото на пандемията имаше много страх от предаването по този начин. Сега знаем, че коренът на разпространението не е от докосване на повърхности и докосване на вашето око. Опасността идва от близостта на някои, които изхвърлят вируса от носа и устата си, без в повечето случаи да знаят че го правят", коментира проф. Ганди.