Бившата румънска премиерка Виорика Дънчила направи нов гаф и обвини президента на страната Клаус Йоханис, че си измисля думи, давайки пример с термина "жироскоп", съобщава информационният сайт Зиаре. След обвинението на Дънчила румънците "взривиха" Гугъл с търсения за думата "жироскоп", съобщава частната телевизия Диджи 24.

Президентът Клаус Йоханис използва термина "жироскоп" на пресконференция, на която бе попитан защо е "джиросвал" за вербуване на депутати от опозиционната Социалдемократическа партия в управляващата Национално-либерална партия, на която Йоханис бе лидер преди да стане държавен глава. Йоханис помоли репортера да повтори последната част на въпроса, пояснявайки: "Онзи с жироскопа".

Виорика Дънчила, която бе премиер на Румъния в периода януари 2018 г. - ноември 2019 г., бе гост в предаване на телевизия Диджи 24 във вторник. Към нея бяха отправени въпроси във връзка с изолацията, в която попадна, след като бе свалена от поста председател на женската организация на опозиционната Социалдемократическа партия (СДП). (След като правителството на СДП падна с вот на недоверие през ноември 2019 г. и след неуспеха на Дънчила като кандидат за президент същата година, тя бе отстранена от всички ръководни функции в партията - бел. ред.)

Журналистката от Диджи 24 попита Дънчила дали СДП я упреква за граматическите грешки, които прави, или за това, че е навредила на имиджа на СДП. Дънчила отговори: "Не мисля, че СДП може да отправи подобни упреци. Да не забравяме и изявленията на политически лидери от други партии, като тези на г-жа министъра на образованието, която е учител. Аз съм инженер. Да не забравяме изявленията на президента на Румъния, който въведе нови думи в речника на румънския език".

На въпрос "кои са тези нови думи?", Дънчила даде пример с "жироскоп".

"Когато има напрежение, и най-опитният играч допуска грешки", оправда се още тя.

Когато бе номинирана за първата жена премиер на Румъния, Дънчила не бе особено известна в страната, въпреки че бе евродепутат вече втори мандат. Едно от първите неща, с които тя се прочу в родината си, бе интервю от март 2017 г., в което Дънчила заявила, че Пакистан и Иран са членове на ЕС. Интервюто било на английски език, а Дънчила отговаряла на румънски, което създаде впечатлението, че тя все пак не знае английски, както се твърди в биографията й, писаха румънските вестници.