Президентът на САЩ Доналд Тръмп обвини протестите срещу расизма, пътниците от Мексико и младежите, които посещават барове, за значителното увеличаване на случаите на коронавирус в цялата страна, съобщи Асошиейтед прес.

На втория си брифинг, посветен на коронавируса след тримесечно прекъсване, Тръмп се опита да обясни нарастването на потвърдените случаи в южните, югозападните и западните щати.

Според американския президент случаите сред младите американци са започнали да нарастват "скоро след демонстрациите". Той заяви, че протестите след смъртта на Джордж Флойд "вероятно са причинили по-широко разхлабване" на усилията в цялата страна.

Тръмп каза още, че значителното повишаване на пътуванията около Деня на паметта (в края на май) и летните ваканции също са били причина за нови случаи на заразяване.

Той заяви, че "млади хора, събиращи се близо в барове и вероятно други места, може би плажове", вероятно също са довели до нови случаи.

Тръмп обвини и пътниците, пресичащи границата на САЩ и Мексико, за ръста на заразяванията, като подчерта, че случаите в Мексико отбелязват скок.

В сряда американският президент обяви и финансов пакет от 5 милиарда долара за домовете за възрастни хора, където беше регистриран голям дял от смъртните случаи от Ковид-19 в САЩ. Според Асошиейтед прес в старчески домове са починали около 40 процента от жертвите на COVID-19 в САЩ, докато обитателите им са едва около 1 процент от населението на страната.

Кметицата на Вашингтон разпореди задължително носене на маски и на открито

На фона на нарастването на новите случаи на коронавирус кметицата на американската столица Вашингтон Мюриъл Баузър разпореди задължително носене на маски на лицето и на открито, съобщи Асошиейтед прес.

Дневният брой на новозаразените в столицата за първи път от няколко седмици насам достигна трицифрени стойности миналата сряда.

Изключения от задължителното носене на маски ще бъдат допускани за деца под тригодишна възраст, за хора, които "активно се хранят или пият" и за активно спортуващите на открито, стига да не са в близост до други хора.

Разпореждането не се отнася и до "служители на федералното правителство, докато са по работа". Вероятно тази формулировка изключва президента Доналд Тръмп и членовете на Конгреса от задължението да носят маска, докато работят.

Кметството разпорежда също така задължително носене на маски на закрито в предприятия и офис сгради, отворени за обществеността, както и в общите пространства на многофамилните жилищни сгради.

Баузър освен това удължи извънредното положение за общественото здраве във Вашингтон до 9 октомври.