Поверителните документи на британското министерство на отбраната, намерени край автобусна спирка, са били изгубени "погрешка" от служител, сигнализирал за инцидента. Това заяви вчера държавният министър във ведомството Джереми Куин, предаде Франс прес.

Разкритият в неделя случай стана причина министерството да започне разследване и да обещае, че скоро ще има резултат.

В отговор на питане в парламента държавният министър Джереми Куин обясни, че документите са били намерени от жител на кралството на спирка в графство Кент и той ги е предал на Би Би Си, а медийната група ги е върнала на министерството. По думите му виновникът сам си е признал, щом е научил, че документите са изгубени, а достъпът му до поверителни документи е отнет след случая, който изглежда е резултат от "грешка".Според Куин няма данни, че "сигурността на нашия персонал е компрометирана". САЩ са информирани за инцидента, добави министърът.

Според Би Би Си поверителните документи са наброявали петдесетина страници и са включвали имейли и презентации на Пауър пойнт. В някои от тях се говорело за британското военно присъствие в Афганистан след изтеглянето оттам на международните сили.

Други засягали евентуалната реакция на Русия на преминаването в сряда на британския разрушител "Дифендър" в Черно море, край бреговете на Крим.

Руската армия твърди, че е стреляла предупредително по британския ескадрен миноносец. Британското правителство опровергава тази версия и казва, че е ставало дума за руски учения със стрелби и за "мирно преминаване на кораб през украински териториални води".

Според намерените документи обаче британските военни са разглеждали и евентуална агресивна реакция от страна на Русия срещу британския военен кораб.