Те се съдържат в публикуваното днес в сайта на компанията вътрешно разследване за пожара на петролната платформа "Дипуотър хърайзън" на 20 април, довела до огромен петролен разлив, причинил щети за милиарди долари. Според авторите на доклада от 193 страници до аварията са довели поредица фактори, включително механични пропуски и човешки грешки.

Експертите определят като критичен 40-минутния промеждутък, когато инженерите не са успели правилно да изтълкуват изтичането на петрол, което е довело до взрива. Грешки са били допуснати и в действията на екипите по отстраняване на последиците от аварията.
Според разследването за трагедията на платформата, при която загинаха 11 души, отговорност носи и швейцарската компания Трансоушън (Transocean), взела платформата под аренда от Бритиш петролиъм, както и редица други компании.

От отчета става ясно, че Бритиш петролиъм има по-малък дял в отговорността за катастрофата, възникнала на 1,5 километра дълбочина в океана на около 65 км от крайбрежието на САЩ. Докладът е изготвен от екип на Би Пи (BP), оглавяван от Марк Блай, ръководител на отдела по сигурността на дейността на компанията, посочва Асошиейтед прес. Причините за аварията се разследват и от американското министерство на правосъдието, крайбрежната охрана и Службата за управление на енергетиката в океански води.

След оповестяването на доклада акциите на Бритиш петролиъм поскъпнаха с 2 процента до 414,95 пенса (6,41 долара), предаде БТА.