Унгарският премиер Виктор Орбан отклони днес покана на председателя на Европейския парламент Давид Сасоли да участва в дебати за извънредното положение в страната, обявено заради новия коронавирус, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Планирано бе дебатите да бъдат посветени на последиците от извънредното положение върху основните права и свободи в Унгария.

"В настоящия момент борбата срещу епидемията поглъща цялата ми енергия и сила", каза Орбан, отклонявайки поканата, отправена му от Сасоли.

Въпросът за извънредното положение, въведено в Унгария, и последиците от него за правовата държава, ще бъде обсъден утре на пленарна сесия на ЕП. Според правилата за водене на подобни дебати в тях би трябвало да участва или държавният глава, или пръководителят на правителството на съответната страна, написа Сасоли в писмото, с коетопокани Орбан да участва утре в дискусията.

Унгария отговори, че ще бъде представена от министърката на правосъдието Юдит Варга.

Извънредното положение, въведено в страната със закон в края на март, позволява на премиера националист да управлява с укази до ново нареждане. Тези почти абсолютни правомощия предизвикаха безпокойството на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, а 16 страни членки на ЕС отправиха предупреждение към Унгария, припомня Франс прес.

Говорител на унгарското правителство нарече предстоящите утре дебати в ЕП "нов лов на вещици" и "процес спектакъл".

"Левичарите и либералите правят политика в момент, когато континентът е изправен пред една от най-големите здравни и икономически кризи от един век", каза говорителят Золтан Ковач, който е приближен на Орбан.