Младата виетнамка, която изпратила SMS на майка си, че се задушава и умира в камиона-ковчег, е била депортирана от Великобритания само няколко дни по-рано, но се опитвала да се върне обратно заедно с останалите 38 души. Това разказаха пред "Дейли мейл" близки на 26-годишната Фам Тра Май, с която няма връзка, откакто написала зловещото съобщение: "Не мога да дишам, умирам. Обичам те, мамо, много съжалявам".

За да я вкара нелегално във Великобритания, семейството на младата жена платило 30 000 паунда, като се има предвид, че родителите й изкарват по 300 паунда на месец. За да могат да съберат огромната сума, те изтеглили заем, който добавили към ипотеката си.

Братът на Фам Тра Май разказа пред виетнамски медии, че това е второто преминаване на сестра му през Северно море.

"Тя беше арестувана преди няколко дни във Великобритания и я депортираха до Франция. И сега разбрахме, че може да е починала", каза той.

На Фам било обещано да стигне до Англия с кола или самолет и затова платила за ВИП пътуване, което явно не се е състояло.

Баща й Фам Ван Тон заяви:

"Опитахме се да я разубедим, защото това е много опасно пътуване, но тя каза: "Ако не отида, семейството ни ще остане в това затруднено положение много дълго време заради дълга. Тя пое риск и ние трябваше да се съгласим с нея. Бяхме в шок. Не мога да обясня болката ни. Бяхме съкрушени. Ако знаехме, че ще се стигне до това, никога нямаше да я пусна".

Пред Си Ен Ен мъжът коментира, че трафикантите твърдели, че маршрутът е безопасен.

До този момент известни са имената на 8 виетнамци, чиито семейства се притесняват, че може да са сред жертвите в камиона.

На един от опечалените бащи дори се наложи да прати ДНК проба, за да подпомогне идентифицирането на 33-годишния си син. Виетнамските власти са посетили дома му през уикенда, за да съберат негови косми. Семейството няма контакт с него от 21 октомври, когато пратил съобщение, че "отива във Великобритания с такси". Предполага се, че той е казал така на родителите си, за да не ги тревожи, че пътува в задната част на камион.

Все още няма официални данни дали синът им е сред загиналите.