Виенският кмет Михаел Лудвиг обяви, че до края на годината всички собственици на заведения в столицата са задължени да водят точна регистрация на посетителите. Формулярите с данните ще се пазят четири седмици. Мярката се налага за локализиране на огнищата на зараза с Ковид-19 и влиза в сила от понеделник, 28 септември.

В заведенията ще се раздават формулярите, които гостите ще попълват собственоръчно. Няма да се правят общи списъци, за да не е видно колко хора са посетили заведението и за да се запази тайната на личните данни. В случаите, когато бъде установен заразено с Ковид-19 лице, собствениците на заведенията са длъжни да предоставят на властите събраните в съответния ден формуляри, за да бъдат уведомени клиентите за възникналата опасност от зараза и да се вземат съответните мерки. За отказалите да прилагат новата наредба са предвидени санкции.

Заведенията ще са отворени за гости до един часа през нощта. Кметът на Виена отказва да се присъедини към три от австрийските провинции, в които заведенията ще се затварят в десет часа. Михаел Лудвиг аргументира своето решение с увеличената опасност от частни партита и празници, които биха се организирали по домовете заради ранното затваряне на заведенията, а това само би повишило заплахата от зараза, тъй като в домашна обстановка ще се събират голям брой хора.

От понеделник влиза в сила и предупреждение за пътуване до Прага поради висока опасност от зараза, съобщи австрийското министерство на външните работи. Като особено опасни са категоризирани и френските райони Ил де Франс със столицата Париж и Прованс с Лазурния бряг. Същевременно се отменя класирането на Швеция като особено опасна, от Португалия като опасни остават единствено районите Лисабон и Норте.

Нови са предупрежденията за висока опасност от зараза за Андора, Аржентина, Бахрейн, Коста Рика, Израел, Кувейт и Малдивите.

От друга страна някои европейски държави налагат ограничения за пътуване в Австрия или в някои австрийски райони. По съобщения на ДПА, цитирани от австрийски медии, от 15 октомври Германия ще въведе задължителна предварителна онлайн-регистрация за влизащите в Германия от Виена и Форарлберг.

Австрийската министърка по европейските въпроси Каролине Едтщадлер призова в съобщение за пресата за хармонизиране на критериите за обявяване на район или държава за рискова зона в Европа.

"Само по този начин ще предотвратим хаос, подобен на хаоса в началото на кризата". В момента не съществуват еднакви критерии за регистрация на инфектираните с Ковид-19 и критерии за определяне на зони с висок риск в рамките на Европейския съюз. За хармонизиране на критериите вече се изказа и Европейският парламент.