Виена е обявена за най-екологично чистия град в света за 2020 година, съобщи днес кметството на австрийската столица, като цитира класация на канадско-американската консултантскта агенция Резънъс кънсалтънси (Resonance Consultancy).

Класацията на 10-те най-зелени града за 2020 година е изготвена по повод "Деня на Земята", 22 април, предаде БТА.

Експертите оценяват над 100 града по девет критерия - зелени площи; обем потребление на енергия от възобновяеми източници; използване на обществен транспорт; концентрация на твърди частици във въздуха; консумация на вода на глава от населението; пешеходни зони; рециклиране; възможностите за производство на компост; брой на фермерски пазари. Специалистите посочват, че Виена е показала и най-високо качество на паркове и развитие на обществения транспорт.

Виена

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

На второ и трето място в класацията се подреждат съответно Мюнхен и Берлин.

Мюнхен

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Река Шпрее в Берлин Река Шпрее в Берлин

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Те са следвани от Мадрид, Сао Пауло, Манчестър, Лисабон, Сингапур, Амстердам и Вашингтон.

Музеят "Прадо" в Мадрид

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Успешните резултати на нашия град в тази класация показват, че Виена в много отношения е образец за подражание за другите мегаполиси. Парковете и зелените площи, които са достъпни за всички жители на Виена, характеризират високото качество на живот в града, отбеляза кметът Михаел Лудвиг.

През 2019 година Виена бе обявена за най-добър град за живеене според класацията на Икономист интелиджънс юнит (Economist Intelligence Unit), припомня ТАСС. /БТА-ИКОНОМИКА-ЕКСПРЕС/ София Ангелова