Видни фигури в Лейбъристката партия призоваха лидера Джеръми Корбин да подкрепи втори референдум за Брекзит, защото в противен случай се очаква Найджъл Фарадж да спечели шокираща победа на евроизборите с неговата нова партия.

Разтревожени депутати лейбъристи оказват натиск върху Джеръми Корбин да промени позицията си преди 23 май, след като анкета показа, че бившият лидер на Партията за независимост, а сега лидер на новата партия "Брекзит" - Найджъл Фарадж - е на път да спечели изборите за Европейски парламент, предава БНР. Според данните партията "Брекзит" се радва на 27% подкрепа в сравнение с 22% за Лейбъристката партия и само 15% за управляващата Консервативна партия.

Всичко това става на фона на упреците от страна на Либералдемократическата партия към други анти-Брекзит партии, че отказват да се обединят и да излязат с общи кандидати за евродепутати.

Лейбъристите, които подкрепят втори референдум, са разтревожени от преговорите за Брекзит, които Корбин води с правителството.

Според проучването на YouGov, ако Джеръми Корбин се споразумее с Тереза Мей за сделка по Брекзит, ще последва още по-голям отлив за подкрепата за лейбъристие на евроизборите, а това означава минимум 10 процента преднина за партията на Найджъл Фарадж.