Сенатът на САЩ утвърди днес с голямо мнозинство 55-годишния Марк Еспър за министър на отбраната, предаде Франс прес.

Еспър бе утвърден за министър седем месеца след оставката на Джим Матис, който имаше разногласия с президента Доналд Тръмп. Държавният глава номинира Марк Еспър, след като изпълняващият длъжността Патрик Шанахан заяви миналия месец, че не иска да заема поста по семейни причини, отбелязва Франс прес.

Марк Еспър е роден на 26 април 1964 година. Завършва Уест Пойнт, а след това и публична администрация в Харвард. През 1990-1991 година Еспър е офицер в 101-ва въздушнодесантна дивизия по време на войната в Персийския залив, като е награден с Бронзова звезда.

По-късно става известен като лобист за компанията Raytheon, произвеждаща оръжия и военна електроника за САЩ и съюзници.

Новият ръководител на Пентагона получи сериозна подкрепа и от републиканците, и от демократите, въпреки някои остри въпроси по време на изслушването му. Сенаторката от Демократическата партия Елизабет Уорън зададе на Еспър въпроси за връзките му с "Raytheon".

Уорън, която е участник в надпреварата в Демократическата партия за определяне на кандидат на демократите за президентските избори в САЩ догодина, бе единственият член на Комисията на Сената за въоръжените сили, който се противопостави на кандидатурата на Еспър.

"Raytheon" е третият по големина производител на оръжия в САЩ.

Пентагонът остана без постоянен ръководител, след като Джим Матис подаде оставка през декември заради разногласия с президента Доналд Тръмп. Мнозина конгресмени и от двете партии подканиха Тръмп незабавно да намери човек за вакантната позиция, припомня Ройтерс.

Лидерът на мнозинството в Сената Мич Макконъл призова сенаторите да одобрят кандидатурата на Еспър за министър на отбраната при откриването на заседанието на Сената.