Траурна церемония и погребения ще се състоят днес в кримския град Керч, където в сряда ученик от местния техникум изби с огнестрелно оръжие над 20 свои съученици и преподаватели, след което се самоуби, предаде ТАСС.

От стрелбата, съпроводена от експлозия на бомба, бяха ранени около 50 човека, от които десетима са в тежко състояние.

Церемонията за прощаване със загиналите ще бъде на централния площад "Ленин", където се намира църквата "Йоан Предтеча". След това голяма част от жертвите ще бъдат погребани на градското гробище, четирима ще бъдат транспортирани до Краснодарския край, а един загинал ученик трябва да бъде откаран до Челябинск.

Руските медии коментират днес версии за масовото убийство и причините за престъпността в Русия.

"Комерсант" описва импровизирания мемориал в града със снимки на загинали, където хора носят цветя, играчки и свещи. Митрополитът на Феодосия и Керч Платон отслужи там панихида, букет положи Анна Кузнецова - детски омбудсман към президента Владимир Путин, просветният министър Олга Василиева също почете жертвите, разказва вестникът.

Почти всички в Керч говорят за неколцина нападатели, някои уверяват, че са чули автоматни откоси, но видеозаписът в интернет е регистрирал само единични изстрели. Следствието също настоява, че е действал само един стрелец. Според ръководителя на Крим Сергей Аксьонов обаче той е имал съучастници и тайните служби ги издирват.

Още не се знае къде е купил убиецът пушката и експлозивите, нито къде се е учил да стреля - в Керч няма стрелбища, изтъква "Комерсант".

Според източник на "Известия" следствието проверява защо Росляков е пътувал през последната година два пъти до украинския град Харков. Липсвали данни да има роднини там, при все че Крим бе украинска територия до 2014 г., когато Москва анексира полуострова. По-рано ученикът качвал антифашистки постове в мрежата "ВКонтакте", репоствал и материал от забранен сайт за скинхеди. Някои търсели в действията му политически подтекст. Всички данни и съобщения обаче били изтрити от неговия компютър по думите на кримския омбудсман Людмила Лубина, говорила с криминалистите.

"Известия" уточнява, че майката на Росляков - санитарка в болница, не членува в сектата "Свидетели на Йехова", както писаха руски медии, а в евангелска петдесятническа църква, незабранена в страната.

Междувременно пред всички училища и детски градини в Керч е поставена охрана поради опасения, че може да се появят подражатели на убиеца. В града са пристигнали и психиатри, за да се борят с посттравматичния стрес у пострадалите и близките им, също и да организират посмъртна психологично-психиатрична експертиза на Росляков, информира изданието.

Федералната служба за сигурност засега има данни само от социалните мрежи, но явно става дума за психопат, чиито мотиви идват от предишни престъпления срещу беззащитни хора като извършените в Норвегия от Андерш Брайвик и в американския град Кълъмбъс. Така коментира събитията в Керч Александър Михайлов, генерал-майор от ФСС, пред "Новие известия".

"Няма защо да демонизираме съседите си, щом липсват основания", казва той по повод предположенията, свързващи Росляков с Украйна.

При все това "както и да квалифицираме престъплението на този човек, говорим за терористичен атентат. Той не е имал политическо значение, но е изпълнил основната си задача - да всее страх и ужас", констатира експертът.

Масовото убийство в Крим е резултат и от глобализацията, тъй като в социалните мрежи и интернет има много вредно за младежите съдържание, напомня печатът вчерашно изявление на президента Путин.

От трагедията ще спечелят точки настояващите за забрана на интернет групите, пропагандиращи насилие, но тази забрана няма да реши проблема с тийнейджърската агресия, заявява "Новая газета".

Тийнейджърите в Русия всъщност са под кръстосан огън, твърди опозиционният вестник. Според потърсени от него психолози младежката престъпност в страната произтича от "общото ниво на агресията: за да посегнеш към оръжието, понякога стига само да погледаш телевизия - дори не сериалите, а т. нар. обществено-политически блок".

"Виждаме в страната ситуация, когато се разпалва омраза всеки ден - посочва професор Александър Асмолов от Московския държавен университет. - Страната живее в концепция, че има заговор срещу нея, и щом си отдавна под тази "хипноза", рано или късно започваш да действаш в коловоза на тази митология. Виновен е дори не телевизорът, а онези, които насочват през него потоци от идеология на омразата."

От гледище на законодателите обаче идеологически е по-правилно да се борят с "подстрекателите" в интернет, а не с "подстрекателите" от телевизора. Макар че вторите са също тъй опасни като първите - просто вторите получават държавни пари, обяснява "Новая газета".

Случайно или не, разгръщането на религиозна пропаганда и практики на всички равнища в светските образователни учреждения е съпроводено с нараснал брой самоубийства там. Нараснала е престъпността сред руските деца и тинейджъри, отбелязва автор на "Независимая газета".

С уговорката, че "не смята да хвърли цялата вина за събитията в Керч върху успехите на религиозното строителство" в Русия, той заявява, че споделя позицията на писателя Владимир Сорокин за обстановката в страната, и цитира негово интервю:

"Струва ми се, че у нас има просветен феодализъм, подсилен с високи технологии. Днешните феодали не се возят в каляски, а с мерцедеси "600". И не си държат парите в сандъци, а в швейцарски банки. По манталитет обаче са също като феодалите от 16-и век."