В крайбрежния град Кумана се стигна до насилие, след като мародери щурмуваха десетки магазини, а силите за сигурност се мъчеха да им противодействат и да запазят контрол, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В социалните мрежи се появиха непотвърдени съобщения за няколко жертви в града, който е столица на щата Сукре, а депутат от опозицията от района съобщи, че един човек е бил застрелян.

Губернаторът социалист на Сукре, Луис Акуна, обаче заяви, че смъртните случаи не са свързани с плячкосването. Пред местна телевизия Акуна нарече мародерите вандали, насърчавани от десни политици. "Не се съмнявам, че те им плащат, това беше планирано", каза губернаторът.

В последните седмици протести на отчаяни тълпи хора, скандиращи "Искаме храна!", и блъсканици в магазините избухват в цяла Венецуела.

Според местна мониторингова организация във Венецуела, която преживява тежка рецесия и има най-високото равнище на инфлация в света, ежедневно се регистрират над 10 случая на мародерство.

На 21 юни Организацията на американските държави (ОАД) ще се срещне във Вашингтон с международните посредници, които се опитват да дадат тласък на диалога в обхваната от икономическа и политическа криза Венецуела, предаде Франс прес.

На поисканата от Каракас среща се очаква да присъстват бившият испански премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро и експрезидентите на Доминиканската република и на Панама - Леонел Фернандес и Мартин Торихос.

По молба на Съюза на южноамериканските страни (Unasur) тримата бивши лидери изпълняват посредническа мисия между социалистическото правителство на президента Николас Мадуро и десноцентристката опозиция, която има мнозинство във венецуелския парламент.

Венецуела ще бъде в центъра на дискусиите на извънредно съвещание на ОАД на 23 юни във Вашингтон.