Британското правителство представи най-голямата реформа на имиграционната си политика от десетилетия, като прекрати специалното отношение към гражданите на страни от ЕС, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

На компаниите ще им бъде дадено време да се адаптират към плановете си за периода след Брекзита.

В дългоочакван програмен документ за това как Великобритания възнамерява да подхожда към миграцията, след като излезе от ЕС, правителството посочва, че системата ще дава предимство на висококвалифицираните кадри и ще има еднакво отношение към гражданите на страните от ЕС и страните извън блока.

Притесненията за дългосрочните социални и икономически последици от имиграцията бяха движеща сила при референдума за излизането на страната от ЕС през 2016 година, но обещанията на премиера Тереза Мей да сложи край на свободното движение на граждани от Евросъюза предизвикаха притеснения у някои ръководители на компании дали ще могат да наемат нужния им персонал.

В документа не е посочена точна цифра за годишната нетна миграция, но се отбелязва, че броят ще бъде намален до "устойчиви равнища," както е посочено в манифеста на Консервативната партия.

Обещанието в предизборната кампания от 2017 година бе мигрантите да бъдат сведени до под 100 000 годишно.

Квалифицираните работници, които ще идват във Великобритания според новата система ще трябва да бъдат финансирани от компании и ще имат минимален праг на заплащане, чието равнище ще бъде определено след консултации с бизнеса през идната година. Няма да има ограничение за броя на квалифицираните работници.

Ще има преходна схема за временно заетите работници, която ще позволява на граждани на страни от ЕС и на работници с различно равнище на квалификация от нискорискови държави да пристигат във Великобритания без предложение за работа за до 12 месеца наведнъж.

Министърът на вътрешните работи Саджид Джавид посочи, че това са най-значимите промени в имиграционната система от над 40 години и работодателите ще имат нужда от време да се приспособят.

Той отбеляза, че схемата за временно наетите работници ще гарантира на компаниите, че ще имат служителите, от които се нуждаят и ще могат плавно да преминат към новата имиграционна система.

Временната миграционна схема ще бъда доста ограничаваща, като служителите няма да имат право на уседналост, да водят семействата си или достъп до определени държавни фондове. Схемата ще бъде преразгледана до 2025 година и може да бъде закрита, ако икономическите условия го позволяват.

Работниците по тази схема трябва да напуснат Великобритания за 12 месеца за т. нар. охлаждащ период преди отново да кандидатстват да се върнат с друга виза за временна работа, се посочва в документа.

Правителството, което ще представи проектозакона в парламента утре, отбелязва, че планира да ускори обработката на работни визи и да намали товара за компаниите, поддържащи работници.

Гражданите на страни от ЕС няма да имат нужда от виза за туристически посещения във Великобритания до шест месеца, се отбелязва в документа.

Ирландските граждани ще могат да продължат да пътуват и работят свободно във Великобритания.

Новата система ще бъде постепенно въведена след преходния период след Брекзита.

Няма да има ограничение за броя на чуждестранните студенти в страната. Те ще могат да останат във Великобритания за определен период, след като са приключили образованието си, за да си намерят работа - шест месеца за студенти в бакалавърски и магистърски програми и година за докторанти.

Гражданите на ЕС, които вече са във Великобритания, ще трябва да кандидатстват за статут на уседналост, трябва да са живели във Великобритания пет години, за да имат право да кандидатстват.

Чужденците, които пристигнат преди края на преходния период до края на декември 2020 година, но не са били във Великобритания в продължение на пет години, могат да кандидатстват за статут преди получаване на статут на уседналост, така че да могат да останат, докато натрупат пет години.