Във Великобритания ще направят извънредна законодателна промяна, за да се прекрати автоматичното предсрочно освобождаване от затвора на хора, осъдени за тероризъм. Това обяви в парламента министърът на правосъдието. Мярката се предприема след две нападения, извършени в последните месеци от такива лица, предава БНТ.


Нападателят, който вчера рани с нож двама души в Южен Лондон, е бил осъден на 3 години и 4 месеца за престъпления, свързани с тероризъм. Двайсетгодишният Судеш Аман е излежал половината присъда и е освободен през януари. Той обаче е бил под постоянно наблюдение на въоръжени полицаи. Това обяснява бързината, с която беше ликвидиран при нападението. Това е недопустимо, каза в парламента британският министърът на правосъдието Робърт Бъкланд.

"Не бива да се получават ситуации като вчерашния случай. Един престъпник, който представлява риск за невинни хора, е освободен предсрочно чрез автоматична законова процедура, без надзор на Комисията за условно освобождаване", каза Бъкланд.

Предстоят законови промени които ще премахнат възможността осъдени за тероризъм да бъдат освобождавани предсрочно без надзор. Такъв е случаят с нападателя от Лондон Бридж. Той е излежавал присъда за тероризъм и е излязъл от затвора, с електронна гривна за проследяване. В края на ноември той уби двама души и рани трима, преди да бъде застрелян от полицията.