Иранският Корпус на гвардейците на ислямската революция (КГИР) се предвижда да бъде обявен от Великобритания за терористична организация след 10 заговора за отвличане или убийство на хора на британска земя миналата година, съобщава в. "Дейли телеграф", цитиран от БТА.

Очаква се този ход да бъде обявен в идните седмици. Решението е подкрепяно от британската вътрешна министърка Суела Бревърман и държавния министър по сигурността Том Тугендхат, посочва изданието.

Определянето на КГИР за терористична организация означава, че ще се смята за престъпление принадлежността към групата, присъствието на нейни срещи, носенето на нейната емблема на публично място или насърчаването на подкрепа за нейните дейности. По този начин КГИР ще бъде приравнен от правна гледна точка на организациите Ал Каида и "Ислямска държава", отбелязва вестникът.

Ръководителят на британската служба за сигурност "МИ-5" Кен Маккалъм изтъкна в реч през ноември заплахите за Великобритания от иранския режим. "Иран представлява пряка заплаха за Великобритания чрез своите агресивни разузнавателни служби . . . това включва амбиции за отвличане или дори убийство на британци или намиращи се във Великобритания хора, възприемани като врагове на режима. Установили сме поне 10 подобни заплахи само от януари", заяви той.

През декември Тугендхат каза, че Иран е продължил да прави заговори срещу британски цели въпреки заявлението на Маккалъм.

Миналата седмица КГИР арестува седем души, свързани с Великобритания, заради антиправителствените протести в Иран. Британският министър-председател Риши Сунак призова Иран да спре за задържа хора с двойно гражданство и каза, че тази практика не трябва да бъде използвана за придобиване на "дипломатически лостове за влияние", посочва Ройтерс.