Британското правителство ще сложи край на свободното движение на хора и ще въведе точкова имиграционна система, подобна на действащата в Австралия, след като страната напусне Европейския съюз. Това се посочва в реч на министъра на вътрешните работи Прити Пател, подготвена за годишната конференция на Консервативната партия в Манчестър, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Пател заявява, че нейната мисия в процеса на Брекзит е "да сложи край на свободното движение веднъж завинаги".

Това ще е система, която отговаря най-добре на интересите на Великобритания, привлича и посреща с "добре дошли" най-умните и най-добрите, подкрепя блестящите учени, най-добрите академици и водещите специалисти в своята област, система, която ще бъде под контрола на британското правителство, допълва Пател.

В същото време Министерството на външните работи у нас препоръчва на българите, които през 2020 г. планират пътуванe във Великобритания, да носят със себе си валиден международен паспорт с биометрични данни. Ако се стигне до Брекзит без сделка, британското правителство планира постепенно да ограничи пътуванията от и за Великобритания с лични карти през следващата година.

Не необходимо да се изгражда нова инфраструктура за митнически проверки на остров Ирландия след Брекзита, заяви междувременно британският премиер Борис Джонсън, който определи като "добри" шансовете за постигане на споразумение за напускане с ЕС, предаде Ройтерс.

Джонсън вече отрече новина на ирландската телевизия Ар Ти И, че Великобритания е предложила гранични постове на няколко километра от границата между Северна Ирландия и членуващата в ЕС Република Ирландия.

"Не е необходимо тези митнически проверки да се извършват на границата. Не е необходимо за тях да се създава нова инфраструктура", каза Джонсън в интервю за Ай Ти Ви.

"Трябва да има някакви проверки. Може да са проверки между вносител и износител, между спедитор и получател, има начини това да се прави без физическа инфраструктура", добави той.

По-рано днес Джонсън обеща, че много скоро ще направи нови предложения на Брюксел за Брекзит, предадоха световните агенции. Той обаче не поясни как мисли да уреди спорния въпрос за ирландската граница, който е основно препятствие пред постигането на съгласие между Лондон и Брюксел.

"Ще направим едно много добро предложение. Ще го направим официално много скоро", каза Джонсън пред Би Би Си, 30 дни преди планираната дата за Брекзит - 31 октомври.

В британски медии вече се появиха спекулации за новото британско предложение, целящо да остави отворена сухопътната граница между република Ирландия и британската провинция Северна Ирландия, отбелязва Франс прес. Според една от версиите правителството обмисля въвеждането на митнически проверки на няколко километра от границата.

Ирландският външен министър Саймън Ковини вече отхвърли този вариант и призова Лондон да направи едно сериозно предложение.

"Време е ЕС да получи сериозно предложение от британското правителство, за да може да бъде сключено през този месец споразумение за Брекзит. Северна Ирландия и Ирландия заслужават нещо по-добро", допълни той.