На всички пълнолетни във Великобритания ще бъде предложена бустер ваксина до края на януари, заяви британският премиенр Борис Джонсън. Решението бе взето след появата на новия вариант на Ковид-19 Омикрон, за който се смята, че е по-заразен от варианта Делта.

Борис Джонсън даде втора пресконференция за три дни, посветена на Омикрон. Премиерът заяви, че правителството ще направи всичко, за да може всеки, който има право на трета ваксина, да я получи. Срокът между втората и третата доза ще бъде съкратен на три месеца.

Общо 22 случая на заразяване с Омикрон са регистрирани в Обединеното кралство - 13 в Англия и 9 в Шотландия.

Почти 18 милиона британци вече са с трета доза. Само в Англия на още 14 милиона предстои да получат бустер ваксина.

Джонсън информира, че ваксините ще бъдат разпределени в 1500 центрове и болници. Той допълни, че 400 военни са повикани да помогнат на националното здравеопазване и голяма армия от доброволци. "Центрове за ваксинирани ще поникнат като коледни дръвчета", пошегува се премиерът.

Здравни експерти коментираха, че срокът до края на януари за пълно ваксиниране с бустер доза е амбициозен, но напълно постижим.

Скай нюз" междувременно съобщи, че все повече заведения отменят планирани Коледни партита, притеснени от новия вариант, недостиг на работници и проблеми със снабдителната верига.

Преди дни на Острова затегнаха мерките, като маските отново станаха задължителни в обществения транспорт, а нарушителите ги заплашват глоби.