Великобритания стана днес първата страна, одобрила ваксината срещу КОВИД-19, разработена от британско-шведската компания "Астра Зенека" (AstraZeneca) съвместно с Оксфордския университет, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Това стана, след като страната регистрира два поредни дни, в понеделник и вторник, рекорден брой нови случаи на коронавирус за едно денонощие. Епидемията в страната се ускори в началото на зимата на фона на идентифицирането първо във Великобритания на нов, по-силно заразен щам на вируса.

В началото на този месец Великобритания стана първата държава, одобрила ваксината срещу КОВИД-19 на американската компания "Пфайзер" (Pfizer) и германската "Бионтех" (BioNTech).

По-рано "Астра Зенека" обяви, че нейната ваксина е ефективна в 70 процента от случаите. За сравнение Пфайзер претендира за 95 на сто ефективност.

Шефът на "Астра Зенека" Паскал Сорио заяви, че "днес е важен ден за милиони хора в Обединеното кралство, които ще получат достъп до тази нова ваксина. Тя се показа като ефективна, понася се добре, лесна е за поставяне и се доставя от Астра Зенека "без никаква печалба", подчерта той.

"Бихме искали да благодарим на всички наши колеги в Астра Зенека, Оксфордския университет, британското правителство и на десетките хиляди участници в клиничните изпитания", добави Сорио.

Лабораториите "Бионтех" и "Пфайзер" потвърдиха вчера, че ще доставят на ЕС 300 милиона дози от ваксината си срещу КОВИД-19, съобщи Франс прес.

ЕС подписа през ноември договор с двете компании за първоначална доставка на 200 милиона дози, с възможност за поръчка на още 100 милиона, припомня агенцията.

"Нашата цел е да предоставим ефикасна ваксина в достатъчно количество за колкото се може повече хора в света", заяви в комюнике шефът на "Бионтех" Угур Шахин.

Кампанията за ваксинация започна миналия уикенд в 27-те страни от ЕС, след като беше одобрена ваксината на "Пфайзер"-"Бионтех".

Поради недостатъчно количество от ваксината на този етап властите избраха да ваксинират приоритетно хората над 80 години и здравните работници, отбелязва агенцията.

Междувременно в Турция пристигна първата пратка от договорената с Китай ваксина "Синовак" срещу коронавируса.

Със самолет Боинг 777 на турските авиолинии рано тази сутрин на летището в турската столица Анкара са били доставени три милиона дози от ваксината, съобщи турският министър на здравеопазването Фахретин Коджа.

Следва 14-дневен период на тестване на ваксините, след което се предвижда да започне ваксинирането.

Според плановете на здравните власти първо се предвижда да бъдат ваксинирани здравните служители, а след тях - хората на възраст над 65 години.

Турското правителство договори с Китай 50 милиона дози ваксина "Синовак".

Турското здравно министерство договори също 4,5 милиона дози ваксина на "Пфайзер/Бионтех", които ще бъдат доставени догодина.