Компанията оператор на британската електропреносна мрежа "Нешънъл грид" обяви тази вечер, че е отстранила неизправностите, довели до спиране на тока на много места във Великобритания, предаде ТАСС.

Според Би Би Си повече от един милион британци са били засегнати от временното спиране на електричеството.

"Сблъскахме се с неизправности, които засегнаха два генератора и доведоха до спиране на електричеството в някои райони на Великобритания. В настоящия момент неизправностите са отстранени и системата работи при нормален режим. Призоваваме всички, които продължават да имат проблеми на местно ниво, да се свържат с оператора на своята електропреносна мрежа, за да им бъде оказана помощ", заявиха от "Нешънъл грид".

Причината за спирането на електричеството все още не е ясна, но по думите на представители на Националния център за компютърна сигурност на Великобритания няма признаци, че става дума за кибератака, отбелязва ТАСС.

Мащабна авария засегна електроподаването в големи райони на Великобритания, което се отрази на движението на влаковете, на работата на летищата и на светофарите, включително в Лондон, предаде Би Би Си, цитирана от БТА.

Доставчиците на електроенергия в Югоизточна и Югозападна Англия, Уелс и централната част на Острова съобщиха, че е имало "мащабен инцидент". Засегната е и Шотландия.

Спирания на тока са регистрирани и в Североизточна Англия.

Пътници на летище "Нюкясъл" заявиха, че е нямало ток за около 15 минути, но "Хийтроу", "Гетуик" и "Лутън" не са били засегнати.

Скот Маккензи от Кардиф заяви, че "буквално се потопихме в мрак и хората включиха фенерчетата на телефоните си, за виждат наоколо".

Националната мрежа за пренос на електроенергия обяви, че проблем с два генератора е довел до спиранията на тока, но ситуацията вече е разрешена.