Великобритания ще напусне Европейския съюз на 31 октомври, независимо от всичко. Това заяви говорител на британския министър-председател Борис Джонсън, цитиран от Ройтерс и БТА.

Изявлението му беше в отговор на съобщения, че правителствен съветник е намекнал, че парламентът е пропуснал възможността си да спре Brexit без сделка.

Говорителят каза, че Великобритания ще продължи да се стреми към диалог с останалите страни от Европейския съюз в търсене на сделка за Brexit. По думите му британското правителство се надява ЕС да промени позицията си за предпазния механизъм за ирландската граница.

Според в. "Сънди телеграф" Доминик Къмингс - един от архитектите на кампанията за излизане от ЕС на референдума във Великобритания през 2016 г., е казал на министрите, че Джонсън може да планира общи избори след 31 октомври, когато е крайният срок за Brexit, ако загуби вот на недоверие в парламента.

Попитан дали премиерът е съгласен, че е твърде късно да се спре Brexit без сделка, говорителят каза: "Великобритания ще напусне ЕС на 31 октомври при каквито и да било обстоятелства. Няма "ако" или "обаче". Трябва да възстановим доверието в нашата демокрация и да изпълним повтаряните обещания на парламента към народа, като излезем от ЕС на 31 октомври."

"Политиците не могат да избират кои гласове да уважават. Те обещаха да уважават резултата от референдума и ние трябва да направим това", заяви той.