"Постоянният представител на Великобритания в Брюксел информира Европейския съюз тази сутрин, че Великобритания ще задейства член 50 на 29 март", съобщи говорител на британското правителство, цитиран от световните агенции и БТА.

Говорителят на правителството каза още, че кабинетът на Тереза Мей няма планове за провеждането на предсрочни парламентарни избори.

Очаква се преговорите по условията за напускане на Общността да продължат около 2 години.

Германският външен министър Зигмар Габриел призова междувременно за установяване на специални отношения между ЕС и Великобритания.

Брекзит
ът може да послужи като модел за връзките на съюза с други държави в дългосрочен план, предположи той в публикувано днес интервю за германския седмичник "Шпигел".

"Европа е нашето общо бъдеще", смятат да заявят 27-те лидери на Европейския съюз в Рим тази седмица въпреки Брекзита.

Проектодокументът от страница и половина, с който Ройтерс разполага преди срещата в чест на 60-годишнината на съюза, озаглавен "Римска декларация", е израз на усилията на 27-те да очертаят курс за бъдещето, след като Великобритания напусне през 2019 г.

"Ние сме твърдо решени да направим ЕС по-силен и по-устойчив, чрез още по-голямо единство и солидарност. Единството е както необходимост, така и наш свободен избор", пише в проектодекларацията.