В Париж започна деветият протест на движението на "жълтите жилетки", съобщава телевизия Бе Еф Ем Те Ве.

Шествието на протестиращите потегли от Берси.

Още преди началото на протеста бяха задържани 24 души за носене на забранено оръжие и за участие в струпване на хора с цел прибягване до насилие.

Петима души бяха арестувани на път за френския град Бурж, в който също е предвиден голям протест на "жълтите жилетки". Петимата са пътували с една и съща кола. Водачът на колата бил в нетрезво състояние, а в багажника били открити предмети, които можело да послужат като импровизирани оръжия в схватка със силите на реда.

Това е деветият протест два месеца след първия, който се проведе на 17 ноември и три дни преди старта на "големия национален дебат", поискан от Еманюел Макрон.

Днес протестът се провежда в няколко голeми града на Франция, като 1200 души се събраха в Бурж. Като предпазна мярка, градските музеи, градини и обществени сгради бяха затворени в града. Градът е с 66 000 жители и властите му и гражданите са притеснени от предвидения протест. За сигурността там ще отговарят 2500 членове на силите на реда.

 

В Париж полицията арестува двадесет и четирима души преди протеста. Тук са мобилизирани 5 000 служители на силите за сигурност.

Протести днес се очакват в Марсилия, Лион, Кан, Руан, По, Страсбург.

Малко известно е обаче, че движението на "жълтите жилетки" породи появата на друго "цветно" движение - това на "червените шалчета". Така са се нарекли противниците на насилието по време на протестите на "жълтите жилетки", пише в. "Монд".

Зад това движение стоят хора от различни професии - инженери, хлебари и др. Те не са съгласни с мнението на "жълтите жилетки", че президентът Еманюел Макрон не е направил нищо в отговор на протестите и припомнят, че той е обещал на 10 декември мерки в размер на 10 милиарда евро, което не може да бъде дефинирано като нищо.

Привържениците на "червените шалчета" първоначално са били разделени на две групи, но после са се обединили във Фейсбук. Сега планират голяма демонстрация в Париж на 27 януари. Това ще бъде поход в защита на свободите на Френската Република. Според членовете на движението призивите за превземане на Елисейския дворец и на Националното събрание, отправяни от хора от "жълтите жилетки", могат да бъдат оприличени на пуч.

Символът на новото движение - червеното шалче, е заимствано от традиционния аксесоар, който се носи на прочутия летен празник във френския град Байон. Обикновено празникът се организира в началото на август, но тази година ще бъде в периода 24-29 юли в град Байон. Празникът започва обичайно в сряда и продължава обикновено до неделя. Той включва музика, танци, корида, концерти, балове, дефилета на карнавални платформи, панаири на животни, фойерверки.

Друго "цветно" движение, което остава засенчено от това на "жълтите жилетки", е движението на "виолетовите жилетки", съобщава сайтът Ве Те Еф. То е известно още с името "Ние също". Вдъхновено е от американските движения "Аз също" и "Времето изтече" и е движение за борба срещу домашното насилие и срещу насилието над жените като цяло. В средата на декември негови представителки се срещнаха с френския премиер Едуар Филип, за да настояват за повече средства за усилията за борбата срещу домашното насилие и насилието срещу жените. Те настояват за годишен бюджет от 1 милиарда евро в тази насока, а сега се очаква сумата да е 500 милиона евро. Според активистките от движението повечето пари ще позволят създаването на повече центрове за подслон на жертвите на насилие, за отпускане на повече средства на специализираните асоциации и за обучение на полицаи, жандармеристи, юристи и магистрати по въпросите на насилието над жените и на домашното насилие.

Движението на "виолетовите жилетки" вече организира протести в Париж. Някои от тях бяха по-многолюдни от демонстрациите на "жълтите жилетки", но заради липсата на насилие по време на тях те не привлякоха такова голямо медийно внимание. Обикновено на тези демонстрации активистите носеха виолетови жилетки и плакати с виолетов цвят, асоцииран с нежния пол.

Сега "виолетовите жилетки" планират голяма демонстрация в Париж на 26 януари.